.......

...

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Οριστικά μείωση 15% στο χαράτσι .


Ο κύβος ερρίφθη. Το... λίφτινγκ στο «χαράτσι» στα ακίνητα θα γίνει με οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 15%.

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να «επικυρωθεί» στη σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, έχει επέλθει συμφωνία των δύο πλευρών για τη φορολόγηση των ακινήτων εντός του 2013 και μένει να διευκρινιστεί η στάση της τρόικας επί των ισοδυνάμων μέτρων που θα καλύψουν τα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα λείψουν από τα δημόσια ταμεία με την έκπτωση στο «χαράτσι».

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ (μετονομάζεται σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων) κατά 15%. Η έκπτωση θα ισχύσει για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και δεν τίθεται καμία εξαίρεση που σχετίζεται με την τιμή ζώνης ή τον αριθμό των τετραγωνικών.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τετραγωνικών μέτρων 10ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 460 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 391 ευρώ. Το όφελος που προκύπτει είναι 69 ευρώ.
Για διαμέρισμα 70 τετραγωνικών 20ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το ΕΕΤΗΔΕ έφτανε πέρυσι στα 367,5 ευρώ και φέτος πέφτει στα 312,37 ευρώ.

Από τη μείωση των συντελεστών θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 250 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει προτείνει τρία ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί, τα οποία μένει να εγκριθούν οριστικά από την τρόικα:

  • Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μέτρο πάντως που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πολλούς φορολογουμένους με ακίνητα στις περιοχές αυτές, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο.
  • Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.
  • Την επιβολή του νέου «χαρατσιού» στα ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
  • Θα πρέπει να τονιστεί πως στον κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχουν ακόμη τριβές όσον αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων.

Κι αυτό καθώς για να ψηφιστούν από τη Βουλή η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ με την έκπτωση για το 2013 και η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν αυτό να συνδυαστεί με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Δηλαδή η νομοθετική διάταξη για φέτος να έλθει «πακέτο» στη Βουλή, με τον νέο φόρο σε όλα τα ακίνητα (ηλεκτροδοτούμενα και μη) που θα ισχύει από το 2014, θα έχει αφορολόγητο όριο και θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο ΦΑΠ για το 2013, με προσδοκώμενα έσοδα 500 με 600 εκατ. ευρώ, θα ισχύσει χωρίς αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου