.......

...

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Πάνω από 120.000 Έλληνες επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα .


"Αντίο" στην Ελλάδα έχουν πει τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 120.000 επιστήμονες. Έγιναν μετανάστες για να βρουν δουλειά

Περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα από το 2010 και να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού, καθώς παρά τα πολλά πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που έχουν αποκτήσει δεν μπορούν να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόη Λαμπριανίδη, ο οποίος μιλάει στο Έθνος, "ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός".
Ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνάς του σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα "Η μετανάστευση τότε, Η μετανάστευση τώρα", προσθέτει ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε.

"Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό", τονίζει στην εφημερίδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Και ενώ για τους περισσότερους είναι άδικο να εξάγονται επιστήμονες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, ο κ. Λαμπριανίδης βλέπει και θετικά αποτελέσματα.

Εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτή η αλλαγή θα εξομαλύνει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και θα περιορίσει τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου