.......

...

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Την άμεση Πώληση των «Ασημικών» των Ελληνικών Τραπεζών Ζητάει η Τρόικα .

Ένταση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στις σχέσεις της τρόικας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της αμετακίνητης στάσης των δανειστών για επίσπευση της πώλησης πάσης φύσεως περουσιακών στοιχείων απο πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ακόμη και σε περιπτώσεις επαρκέστατων κεφαλαιακών μαξιλαριών.
Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι δανειστές, μέσω της ευρωπαϊκής αρχής DG Comp, ζητούν να μπουν άμεσα πωλητήρια στα «ασημικά» των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των διοικήσεών τους. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι δανειστές παραβλέπουν ότι μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, υπάρχουν τράπεζες στη χώρα με επάρκεια κεφαλαίων που τους δίνει τη δυνατότητα να υιοθετήσουν πολύ χαλαρή πολιτική σε ό,τι αφορά στην πώληση περιουσιακών τους στοιχείων.
Είναι εξωφερνικό, τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας, να ζητούν την άμεση πώληση θυγατρικών από τράπεζες που έχουν δείκτες κεφαλαικής επάρκειας της τάξης του 12% με 14%, νούμερα που δίνουν τον απαραίτητο αέρα ακόμη και εν όψει των επικείμενων stress tests από την Blackrock και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό μάλιστα που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στους Έλληνες τραπεζίτες είναι ότι η αμετακίνητη στάση της τρόικας στο συγκεκριμένο ζήτημα αναγκάζει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα να δρομογολογήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων υπό την πίεση χρόνου και, ως εκ τούτου, με χαμηλότερο τίμημα απ’ ό,τι σε κάποια άλλη πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, με αποτέλεσμα τα όποια deals να είναι εκ του αποτελέσματος αποτυχημένα.
Βεβαίως, η πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, καθώς και η σταδιακή μείωση της έκθεσής τους στη ΝΑ Ευρώπη, είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες την επόμενη τριετία, λόγω της ανάγκης συμπληρωματικών κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης ή δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, που θα συμβάλει στην άσκηση των warrants.
Τι ζητά η DG Com
Μεταξύ των όσων έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού περιλαμβάνεται η δέσμευση πώλησης ζημιογόνων θυγατρικών, όπως είναι οι περισσότερες στα Βαλκάνια, ενώ ζητά, χωρίς να το επιβάλλει, και την αξιοποίηση κερδοφόρων θυγατρικών (π.χ. Finansbank). Οι δεσμεύσεις που ζητά η DG Com από την κάθε συστημική τράπεζα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση των τελικών σχεδίων αναδιάρθρωσης στο τέλος Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προτάξουν την πώληση non core business assets (ξενοδοχεία, ασφαλιστικές, εταιρείες ανάπτυξης ή επενδύσεων ακινήτων) και ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των διεθνών τραπεζικών δραστηριοτήτων.
Ακίνητα και ασφαλιστικές
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, συνθήκες πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα υπάρχουν, προς το παρόν, μόνο για ακίνητα και δευτερευόντως για ασφαλιστικές. Αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες, προτεραιότητα των τραπεζών είναι η αποεπένδυσή τους από την Ουκρανία. Πονοκέφαλο προκαλεί επίσης η αγορά της Ρουμανίας όπου, όμως, οι συνθήκες δεν είναι ακόμη πρόσφορες. Εν τω μεταξύ, θα εξετασθούν ιδέες όπως η πρόταση Σάλλα για συγχώνευση όλων των θυγατρικών των συστημικών τραπεζών.
Αναφορικά με τις εν Ελλάδι δραστηριότητες, η συμφωνία μεταξύ Eurobank-Fairfax για τη Eurobank Properties αποτελεί το πρώτο απτό δείγμα για το πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ξένων και με ποιον τρόπο εκδηλώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της Fairfax, για επενδύσεις στον κλάδο των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), ενδιαφέρονται και άλλα μεγάλα ξένα funds και κάποια εξ αυτών βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τράπεζες.
ΠΗΓΗ- http://www.katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου