.......

...

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Τα μυστικά για δυνατή καρδιά.


Ο Δημήτρης Γεωργίου είναι καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο «Journal of the American College of Cardiology». Πρόκειται για τον Δρ Δημήτρη Γεωργίου από τη Θεσσαλονίκη, ιδρυτή και διευθυντή του «Astoria Cardiovascular Services» και μέλος αρκετών οργανισμών, όπως της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με σπουδές και πολυετή ιατρική εμπειρία σε Ιταλία και ΗΠΑ. Βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η συστηματική άσκηση (στατικό ποδήλατο) αντιμετωπίζει δραστικά το πρόβλημα της καρδιακής ανεπάρκειας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πασχόντων και μειώνει τη θνησιμότητα σε καρδιοπαθείς.
«Η έρευνά μας έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι για τη θεραπεία ασθενειών της καρδιάς και ειδικότερα της καρδιακής ανεπάρκειας, που, συνήθως, συμβαίνει μετά από κάποιο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή λόγω προχωρημένης ηλικίας» δήλωσε ο Δρ Γεωργίου, τονίζοντας: «Το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως ζουν μέχρι πέντε χρόνια από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση. Οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια έχουν σοβαρή δύσπνοια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά το έμφραγμα υπολειτουργεί η αριστερή κοιλία».
Ο Δρ Γεωργίου επισήμανε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 23 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από ανεπάρκεια καρδιάς, ενώ στις ΗΠΑ είναι πάνω από 5 εκατομμύρια. Επίσης, κάθε χρόνο καταγράφονται 500 χιλιάδες καινούργιες περιπτώσεις». Μιλώντας για τα στοιχεία της 10ετούς έρευνας, με βάση το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου εργάζεται και με τη συνεργασία του συναδέλφου του καρδιολόγου Δρ Romualdo Belardinelli, στο Πανεπιστήμιο Ανκόνα της Ιταλίας, ανέφερε:
«Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα της μίας ομάδας έκαναν άσκηση περίπου μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Η φυσική άσκηση ήταν σε στατικό ποδήλατο και γινόταν σε νοσοκομεία υπό επίβλεψη καρδιολόγων, δημιουργώντας παράλληλα μια οργάνωση την οποία ονομάσαμε ο «Ομιλος της Στεφανιαίας Αρτηρίας». Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο γεγονός ότι οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα υγείας διέθεταν μαζί αρκετό χρόνο, συζητώντας ζητήματα που τους αφορούσαν και έτσι η συμμετοχή τους στην έρευνα γινόταν πιο ευχάριστη, αποκτώντας ομαδική συνείδηση».
Συμμετοχή
Στη συνέχεια, ο Δρ Γεωργίου τόνισε ότι «για πρώτη φορά, σε τέτοιου είδους έρευνες, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 88% σ' αυτό το δεκαετές ιατρικό πρόγραμμα. Οι προηγούμενες μελέτες, στο καλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην άσκηση, είχαν φτάσει μέχρι 64%. Ετσι, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι τα άτομα που κάνουν συστηματική και σε μόνιμη βάση ασκηση όχι μόνο καλυτερεύουν τη ζωή τους, αλλά αυξάνουν τα χρόνια ζωής τους. Παράλληλα με την άσκηση, τους συμβουλεύαμε να μην καπνίζουν, να τρώνε σωστά και να έχουν κοινωνική ζωή».
Αναφερόμενος ειδικότερα στον τρόπο μέτρησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, σημείωσε: «Μετρήσαμε την κατανάλωση οξυγόνου με ειδική μάσκα και διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα συστηματικής άσκησης είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου κατά 20%, σε σχέση με τα άτομα της ομάδας που δεν υποβάλλονταν σε συστηματική άσκηση. Αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι η άσκηση στα άτομα αυτά αυξάνει τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας και κατά συνέπεια βελτιώνει τη δύσπνοια. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 123 άτομα, χωρισμένα στις δυο ομάδες. Η έρευνα έδειξε ότι κρατήθηκαν περισσότεροι στη ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, ελαττώσαμε την καρδιακή θνησιμότητα κατά 32%. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει σημασία η ένταση της άσκησης και τη μετρούσαμε ανάλογα με την κατανάλωση οξυγόνου.
ΠΗΓΗ- http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου