.......

...

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Καταργήθηκαν 51 Εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην ενοποίηση 51 Εφοριών σε όλη την Ελλάδα προχωρεί από σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του φορολογικού μηχανισμού. Σημειώνεται πως σχετικό πόρισμα ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την αναστολή λειτουργίας 127 Εφοριών από σύνολο 241 ΔΟΥ.
Το πόρισμα αυτό ανέφερε πως οι ενοποιήσεις θα αποφέρουν όφελος περίπου 19 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 (ήτοι 791 χιλιάδες ευρώ ανά μήνα), που θα προκύψει μετά την παράδοση στους ιδιοκτήτες όλων των μισθωμένων κτιρίων που αποδίδονται/αποδεσμεύονται εξαιτίας των ενοποιήσεων των ΔΟΥ, καθώς και μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και με κριτήριο το ύψος των εσόδων ανά ΔΟΥ επί των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού αποφασίσθηκε τελικά να μην ανασταλεί η λειτουργία των ΔΟΥ Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αμαλιάδας, Κύμης Εύβοιας και Πάρου. Δηλαδή ο αριθμός των υπό κατάργηση Εφοριών μειώθηκε στις 121.

Ακόμη, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση έως τις 18/03/2013 στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας των ακόλουθων ΔΟΥ σε νησιά, όπου λειτουργεί μόνο μία φορολογική μονάδα: Σπετσών, Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κυθήρων, Λήμνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου.
Η παράταση δόθηκε προκειμένου, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές.
Έτσι, σήμερα, Δευτέρα, θα ολοκληρωθεί η ενοποίηση μόλις 51 Εφοριών στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις περιοχές όπου αναστέλλεται η λειτουργία ΔΟΥ, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Όμως όπως καταγγέλλουν οι Εφοριακοί αναφορικά με το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά και όπου επιχειρήθηκε η εφαρμογή του, υπήρχαν κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα.
Για το νέο TAXIS, το οποίο παρουσιαζόταν ως η απάντηση στις ανάγκες εξυπηρέτησης των κατοίκων, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών, οι Εφοριακοί καταγγέλλουν ότι όχι μόνο δεν είναι έτοιμο, αλλά δεν υπάρχει και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.
Κατά τη τρίτη και τελευταία φάση του σχεδίου ενοποίησης, θα ανασταλεί στις 18 Μαρτίου και η λειτουργία 20 ΔΟΥ που λειτουργούν στα νησιά.
Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011, αφού ήδη, κατά την Α' φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ.
Η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια:
o Οικονομικά, ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011
o Διοικητικά, ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ στην πρωτεύουσα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι καταφέραμε την ίδρυση ενός Φορολογικού ΚΕΠ σε κάθε Δήμο, στον οποίο αναστέλλεται η λειτουργία της ΔΟΥ, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».
ΠΗΓΗ- http://news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου