.......

...

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Οι γιατροί "γυρνούν την πλάτη" στα νησιά...

Μηδαμινό παραμένει το ενδιαφέρον για την πλήρωση θέσεων επικουρικών γιατρών σε νησιωτικές περιοχές και κυρίως στην άγονη γραμμή, με τις προκηρύξεις είτε να ολοκληρώνονται χωρίς συμμετοχή και αναγκαστικά να επαναλαμβάνονται, είτε οι θέσεις που ...

προκηρύσσονται να καλύπτονται αρχικά αλλά στη συνέχεια οι γιατροί να παραιτούνται του δικαιώματός τους.

Οι επικουρικές θέσεις που προκηρύσσονται είναι χρονικής διάρκειας ενός έτους και μισθολογικής αξίας 1.500 ευρώ. Φαίνεται ωστόσο, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, πως οι νέοι γιατροί προτιμούν τα αστικά κέντα από τα νησιά, όπου αφενός η ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό οδηγούν σε περισσότερες βάρδιες εφημερίας, αφετέρου το κόστος της διαβίωσης αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Κατά την τελευταία ανακοίνωση προσλήψεων που έγινε από το υπουργείο Υγείας στα μέσα Ιουνίου αναφερόταν μάλιστα χαρακτηριστικά πως από τις συνολικά 403 που είχαν προκηρυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καλύφτηκαν τελικά οι 308. Περίπου το 1/10 των συμβασιούχων γιατρών προοριζόταν να καλύπτουν καίριες ανάγκες του ΕΣΥ στα νησιά του Αιγαίου, του Ιουνίου καθώς και στην Κρήτη, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, σε πολλές μονάδες υγείας στη νησιωτική χώρα δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος. Έτσι προκηρύχτηκαν ξανά 95 θέσεις για νησιά, μεταξύ των οποίων η Χάλκη, η Τήλος, η Αμοργός και τα Κύθηρα.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς και έτσι να καλυφτούν τα κενά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης μελετά την θέσπιση τριετούς σύμβασης, τη δυνατότητα συνυπηρετήσεως για ζευγάρια γιατρών, τη μοριοδότηση τους για τη πρόσληψή τους στο ΕΣΥ, αλλά και την παροχή διαμονής προκειμένου να μειωθούν τα μηνιαία έξοδα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μυκόνου, όπου το κέντρο υγείας έχει μείνει με μόνο έξι γιατρούς (τρεις παθολόγους, ένα παιδίατρο, ένα μικροβιολόγο και μια γενική γιατρό) από τους δέκα που υπηρετούσαν πέρσι, ενώ τις ανάγκες των ασφαλισμένων καλύπτουν και τρεις αγροτικοί ιατροί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυξημένα έξοδα διαμονής στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων ήταν η βασική αιτία για τη μη πλήρωση των θέσεων.

Χωρίς παιδίατρο παραμένει εδώ και χρόνια το κέντρο υγείας στην Πάρο. Παρά το γεγονός πως οι υπηρεσίες του κέντρου στελεχώθηκαν με τρεις επικουρικούς (παθολόγο, καρδιολόγο και οδοντίατρο) και ένα αγροτικό γιατρό, η θέση παιδιάτρου επαναπροκηρύσσεται διαρκώς, καθώς οι γιατροί που την καταλαμβάνουν τελικά δεν έρχονται. Στο τέλος Μαΐου, με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Υγείας δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση παιδιατρικής στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Η θέση του παιδιάτρου έπρεπε να είχε καλυφθεί με προηγούμενη απόφαση στα τέλη Μαρτίου για τον διορισμό δύο επικουρικών γιατρών (ορθοπεδικού και παιδιάτρου). Ο ορθοπεδικός ανέλαβε τα καθήκοντά του κανονικά, αλλά η θέση του παιδιάτρου παρέμεινε κενή, καθώς ο γιατρός δεν προσήλθε για να αναλάβει υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις παιδίατροι τα τελευταία χρόνια αρνήθηκαν να έρθουν στο νησί. Αποτέλεσμα, 2.500 παιδιά σε Πάρο και Αντίπαρο να μένουν χωρίς γιατρό με την ανάλογη ειδικότητα.

Χωρίς γιατρούς έμεινε το νησί του Αγίου Ευστρατίου, καθώς δεν εκδηλώθηκε σχετικό ενδιαφέρον για την πλήρωση των δύο θέσεων αγροτικών γιατρών. Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου που έχει μείνει με δύο μόνο γιατρούς, ενώ η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Νάξο λειτουργεί χωρίς νεφρολόγο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της άρνησης των επικουρικών γιατρών να καλύψουν τις νησιωτικές περιοχές αποτελεί και η Λέρος, όπου μένει ακόμη ανοιχτή η θέση χειρούργου. Το νοσοκομείο της Λέρου εξυπηρετεί τα γειτονικά νησιά της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου, των Αρκιών και άλλων μικρότερων, ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται σε 13.000 μόνιμους κατοίκους. Το παράδοξο είναι πως τα κονδύλια που δαπανώνται σε μηνιαία βάση για τη διακομιδή ασθενών με ταχύπλοο σκάφος ή με αερομεταφορά θα μπορούσαν να καλύψουν την παραμονή μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο της Λέρου.

Μόνη εξαίρεση το Καστελόριζο. Εκεί μετά από μήνες προσπαθειών προσελήφθη τελικά νέος γιατρός.

Βίκυ Κουρλιμπίνη (Capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου