.......

...

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Προσωρινή ανάσα για 380.000 οφειλέτες...


Ερευνα του ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ, που θα δημοσιοποιηθεί, αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αναμένεται να βάλουν λουκέτο 45.000-50.000 επιχειρήσεις και να οδηγηθούν στην ανεργία 150.000 άτομα...
Του ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σε απόγνωση βρίσκονται...

380.000 «ενεργοί» έμποροι και βιοτέχνες, οι οποίοι από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας έλαβαν εκβιαστικά κατασχετήρια έναντι χρεών από τον ΟΑΕΕ, με στόχο να τα ρυθμίσουν εντός 10ημέρου, εν μέσω απεργιών του προσωπικού του Ταμείου αλλά και της αργίας του Δεκαπενταύγουστου.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, παρά τις αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ (βιοτέχνες) και της ΕΣΕΕ (έμποροι) είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στη διεκδίκηση 5,5 δισ. ευρώ, που είναι τα οφειλόμενα των δύο επαγγελματικών κλάδων στο ταμείο αυτοαπασχολουμένων.


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στην «Ε» στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, θα υπάρξει «λευκός χρόνος», και όχι το 20ήμερο που απαιτεί η εκβιαστική επιστολή, προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές. Και αυτό γιατί απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο προκειμένου να σταλούν οι φάκελοι με τα οφειλόμενα στο Ενιαίο Κέντρο Πληρωμών, που σε πρώτη φάση άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 775.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ οι 577.000 έχουν οφειλές που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι «ενεργοί», δηλαδή αυτοί που διατηρούν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 380.000. Ανάλογες επιστολές είχε αποστείλει πέρυσι η διοίκηση του ΟΑΕΕ σε 90.000 οφειλέτες, εκ των οποίων προσήλθε στο Ταμείο και ρύθμισε τα χρέη του μόλις το 35%.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μέσω της «Ε» στέλνει μήνυμα απόγνωσης του κλάδου, σημειώνοντας ότι η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς φυτοζωούν.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αναμένεται να βάλουν λουκέτο 45.000- 50.000 επιχειρήσεις του χώρου και να οδηγηθούν στην ανεργία πλέον 150.000 άτομα.

Πρόταση ΓΣΕΒΒΕ

Ο κ. Καββαθάς ζητά το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για δύο έτη και την κεφαλαιοποίησή τους, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία, εφόσον υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Θεωρεί ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν πρόκειται να υπάρξει ανταπόκριση. Τονίζει ότι τώρα αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές διμήνου της τάξης των 800 ευρώ, και διερωτάται πώς θα ανταποκριθούν για χρέη π.χ. 10.000 ευρώ όταν καλούνται να πληρώσουν συσσωρευτικά με τη ρύθμιση 1.700 ευρώ το δίμηνο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 70% των οφειλετών χρωστά ποσά άνω των 5.000 ευρώ, παρόλο που το 75% των ασφαλισμένων του Ταμείου εντάσσεται στους «μικροοφειλέτες» για ποσά έως 20.000 ευρώ.

Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας μελετούν διάφορες προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα χωρίς να οδηγηθούν εκτός συστήματος οι κατ' εξοχήν μικρές επιχειρήσεις, που δηλώνουν αδυναμία και κατ' αυτόν τον τρόπο χάνουν και το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επιστολή προς τη διοίκηση του ΟΑΕΕ απέστειλαν και οι έμποροι, στην οποία σημειώνουν ότι η αποστολή των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους λόγω της ύφεσης και της οικονομικής στενότητας επιχειρηματίες, καθώς το ύφος γραφής είναι ιδιαίτερα απειλητικό και σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έμποροι ζητούν από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ την προσωπική παρέμβαση ώστε να ανασταλεί η αποστολή και η ισχύς ειδοποιητηρίων απειλής κατάσχεσης, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή της επέκτασης της ρύθμισης για τις οφειλές 2013 στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου