.......

...

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Και μετρό και αρχαία στη Βενιζέλου, λέει το ΤΕΕ/ΤΚΜ .Μια... μέση λύση, που μπορεί να συγκεράσει όλες τις απόψεις, ώστε και ο σταθμός του μετρό «Βενιζέλου» να κατασκευαστεί, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα των αρχαιολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως να εκτεθεί επιτόπου, διά της απόσπασης και επανατοποθέτησής τους, προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, με δήλωσή του εμφανίζεται θετικός στην προοπτική, αφήνει όμως αιχμές εναντίον του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς αναρωτιέται αν θα αποδεχθεί την πρόταση.
Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμά της, σχετικά με το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου» παρουσίασε σήμερα η οκταμελής διεπιστημονική ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Η ομάδα, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της σε χρόνο – ρεκόρ, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης του ζητήματος και διαδοχικών συναντήσεων με όλους τους αρμόδιους, προτείνει την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, ώστε να κατασκευαστεί ο σταθμός, και στη συνέχεια την επανατοποθέτηση και ανάδειξή τους σε ποσοστό 85% με 90%, επισημαίνοντας ότι το μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν καταργηθεί ο σταθμός «Βενιζέλου».
Η προτεινόμενη λύση, που φαίνεται να τυγχάνει μίας καταρχήν θετικής αποδοχής, θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη.
Το κόστος
Η προτεινόμενη λύση, σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της οκταμελούς ομάδας εργασίας, έχει χαμηλό κόστος (0,6% - 0,8% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου), ενώ –αν γίνουν οι σωστές ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- θα υπάρξουν μόνο μηδενικές (ή το πολύ ολιγόμηνες) καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου.
Με βάση την πρόταση, οι αρχαιότητες διατηρούνται στην αρχική τους θέση σχεδόν στο σύνολό τους (με εξαίρεση μόνο 45 τ.μ. επί συνόλου 1600 τ.μ., όπου θα βρίσκονται σκάλες εισόδου στο σταθμό και κάποια ακόμη τετραγωνικά τα οποία απαιτούνται για τις διελεύσεις αγωγών εξαερισμού).
Οι αρχαιότητες θα αποτελούν επισκέψιμο κομμάτι του σταθμού,
δημιουργώντας μάλιστα την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, χάρη σε αναρριχόμενα φυτά που προτείνεται να τοποθετηθούν, αλλά και στο φυσικό φωτισμό που θα τις πλαισιώνει.
Επισκέπτες
Την εκτίμηση του ότι η λύση στην οποία κατέληξε η ομάδα εργασίας είναι η καλύτερη και θα προσφέρει πολλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εφόσον υλοποιηθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η υλοποίηση της πρότασης μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε πόλο έλξης τουριστών.
Ο κ. Κονακλίδης επανέλαβε το αίτημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη ανεξάρτητου φορέα που θα εποπτεύει την κατασκευή
του μετρό, ενώ επισήμανε ότι με την πρόταση αυτή το Επιμελητήριο επιβεβαιώνει το ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, «παρότι μέχρι το τέλος του Απριλίου είναι μεγάλη η πιθανότητα να μην υπάρχει καν ΤΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου