.......

...

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Χάρτης απολύσεων & προσλήψεων.

Περίπου 1.200 απολύσεις ή οικειοθελείς αποχωρήσεις καταγράφονταν κάθε μέρα τον Μάρτιο με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι περισσότερες απολύσεις καταγράφονται στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα.
Χάρτης απολύσεων & προσλήψεων
Το μόνο παρήγορο στο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας είναι πως ο αριθμός των προσλήψεων ξεπέρασε τον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα οι προσλήψεις παραμένουν σταθερές (κοντά στις 46.000) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ μειώθηκαν οι απολύσεις (που υπολογίζονται σε 37.538 από 54.023 την περσινή χρονιά).
Με βάση τα στοιχεία στην Αττική χάθηκαν 17.363 θέσεις (απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, λήξεις συμβάσεων) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία όπου υπήρξε απώλεια 5.881 θέσεων (πάντως σε αυτές τις περιφέρειες το ισοζύγιο προλήψεων – απολύσεων είναι θετικό).
Στην τρίτη και τέταρτη «θέση» βρίσκονται η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα, όπου έχασαν τη δουλειά τους 2.460 και 2.142 άτομα αντίστοιχα.
Χάρτης απολύσεων & προσλήψεων
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως στις συγκεκριμένες περιφέρειες χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργήθηκαν. Αρνητικά είναι τα «μηνύματα» από δύο ακόμα περιφέρειες -τη Θεσσαλία και τη Στερέα Ελλάδα- όπου οι απολύσεις ξεπερνούν τις προσλήψεις. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλία χάθηκαν 422 θέσεις περισσότερες από όσες δημιουργήθηκαν και στη Στερεά Ελλάδα 348 θέσεις.
Αντιθέτως σε περιφέρειες όπως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο οι προσλήψεις υπερβαίνουν τις απολύσεις. Για παράδειγμα, στην Κρήτη βρήκαν δουλειά 3.725 άτομα, ενώ χάθηκαν 2.047 θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, καθώς εδώ και έναν μήνα έχει τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο τις ροές της απασχόλησης (προσλήψεις και απολύσεις ανά περιφέρεια, κλάδο ακόμα και μέγεθος επιχείρησης).
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Τουρισμός και υπηρεσίες έχουν ζήτηση…
Τα «πρωτεία» στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει ο χώρος του τουρισμού και γενικότερα της παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα στην πρώτη θέση των κλάδων με τις περισσότερες προσλήψεις βρίσκονται οι υπηρεσίες εστίασης, όπου μέσα σε έναν μήνα συνολικά δημιουργήθηκαν 6.140 θέσεις εργασίας.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα καταλύματα, όπου τον Μάρτιο υπήρξαν 3.941 ευκαιρίες απασχόλησης. Ακολουθούν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (εκτός από τα οχήματα και τις μοτοσικλέτες), όπου συνολικά ξεπέρασαν τις 7.000 οι νέες θέσεις εργασίας.
Στοιχεία
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κυρίως… αναζητούνται από τις επιχειρήσεις υπάλληλοι γραφείου και γενικά απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών. Ζήτηση υπάρχει και για εργαζομένους χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση, όπως για παράδειγμα εργάτες (π.χ. στις κατασκευές, στη μεταποίηση και στις μεταφορές), πλανόδιοι πωλητές και οικιακοί βοηθοί.
Σε επίπεδο περιφέρειας οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου, όπως αναφέρθηκε, έγιναν και οι περισσότερες απολύσεις (με το ισοζύγιο πάντως προσλήψεων και απολύσεων να είναι θετικό).
 ΠΗΓΗ-ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου