.......

...

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί.

Picture 0 for Μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί
Ο μουφτής Τραπεζούντας Βεϊσέλ Τσακί, δήλωσε πως «συνεχίζονται στην Αγία Σοφία οι εργασίες για να ανοίξει για προσευχή, κατά τις ώρες της προσευχής οι τοιχογραφίες θα σκεπάζονται με κουρτίνες».

Ο Τσακί στην δήλωση που έκανε, ανέφερε πως η Διεύθυνση Βακουφίων Τραπεζούντας ως κάτοχος του ακινήτου συνεχίζει τις εργασίες της για την μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Τσακί είπε πως στα πλαίσια αυτών των εργασιών, γίνονται ρυθμίσεις για να μπορέσει να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία, καθώς και ότι ήδη η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει παραχωρήσει «προσωπικό ιμάμηδων». Οι πληροφορίες προέρχονται από «Χουριέτ-tourkikanea».

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, είναι ναός με εξέχουσα θέση τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία ευρύτερα, και οφείλει τη σημασία της στη σύνδεσή της με ποικίλες ιστορικές και αρχαιολογικές παραμέτρους.

Πρώτα απ' όλα αποτελεί ένα μνημείο σαφώς συνυφασμένο, ήδη από την ίδρυσή του, με την τοπική αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών. Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται τα επιμέρους στοιχεία της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης, της ζωγραφικής, της ψηφιδωτής και της γλυπτής διακόσμησής του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασυνήθιστος και ίσως μοναδικός.

Αυτή η μοναδικότητα -γράφει η ιστοσελίδα fhw.gr σε αφιέρωμα για τον Ναό- έγκειται κυρίως στη συνύπαρξη ετερόκλητων επιδράσεων, οι οποίες παραπέμπουν άλλοτε στη Δύση (σε σχέση με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή) και άλλοτε στην Ανατολή.
ΠΗΓΗ- http://www.voria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου