.......

...

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Έρχονται τα "έξυπνα" ρολόγια .

Πλησιάζει η εποχή που οι άνθρωποι θα φοράνε «έξυπνα» ρολόγια χειρός, αλλά και «έξυπνα» γυαλιά, συνδεμένα στο διαδίκτυο, καθώς τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι μεγάλες εταιρείες που σχεδιάζουν τέτοια προϊόντα, μερικά από τα οποία αναμένεται να βγουν στην αγορά φέτος....

Η Sony ήδη παρουσίασε ένα «έξυπνο» ρολόι στη φετινή διεθνή έκθεση κινητών ηλεκτρονικών συσκευών «Mobile World Congress» της Βαρκελώνης, ενώ άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple, η Samsung και η Google, κάνουν τα δικά τους σχέδια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πιστεύω ότι έχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο αναλυτής Άβι Γκρίνγκαρτ της εταιρίας ερευνών Current Analysis, που εκτιμά ότι το 2013 θα αποδειχτεί έτος των «έξυπνων ρολογιών», καθώς έχουν πια γίνει δεόντως φθηνά και μικρά τα αναγκαία εξαρτήματα για μια τέτοια συσκευή. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχουν πλέον ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, που είναι δυνατό να συνδεθεί με ένα τέτοιο ρολόι χειρός.

Η ιδέα ενός «έξυπνου» ρολογιού κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ήδη από το 2003 η Microsoft εμφάνισε ένα σχετικό προϊόν, ενώ σήμερα υπάρχουν στην αγορά ορισμένα σχετικά προϊόντα, πέραν της Sony, όπως της ιταλικής I’m, της Fossil, της Movado κ.α. Όμως δεν έχουν ακόμα γνωρίσει σημαντική διάδοση στην αγορά.
Ήδη τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός είναι σε θέση να συνδέονται ασύρματα με ένα κινητό τηλέφωνο και να ειδοποιούν τους κατόχους - χρήστες τους μηνύματα ότι ένα νέο μήνυμα έχει εισέλθει στο κινητό τους, ενώ μερικά μοντέλα επιτρέπουν και μια περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Στο μέλλον όμως, εφόσον γίνουν πιο διαδεδομένα, είναι πολύ πιθανό ότι τα «έξυπνα» ρολόγια θα ενσωματώσουν και άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως ιατρικές (π.χ. παρακολούθηση ορισμένων δεικτών υγείας στον οργανισμό του κατόχου).
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν καινοτομικές εταιρίες όπως η Apple εισέλθουν όντως στην εν λόγω αγορά, τότε θα αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη εξελίξεων, αν και, όπως επεσήμανε ο Άβι Γκρίνγκαρτ, «πρόκειται για μια αγορά που χρειάζεται να δημιουργηθεί», καθώς οι καταναλωτές θα πρέπει να πειστούν ότι χρειάζονται τέτοιου είδους «έξυπνα» ρολόγια. Προς το παρόν πάντως, ακολουθώντας την παραδοσιακή τακτική της, η Apple παραμένει σιωπηλή επί του θέματος, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο.
Η εταιρεία ερευνών ABI Research εκτιμά ότι η αγορά «έξυπνων» ρολογιών και άλλων συναφών προϊόντων που ο καταναλωτής θα φοράει πάνω του (π.χ. «έξυπνα» γυαλιά), θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη όχι φέτος, αλλά το 2014, φθάνοντας τα 485 εκατ. ετήσιες πωλήσεις έως το 2018 - κάτι που όμως μένει να αποδειχτεί και στην πράξη.
ΠΗΓΗ- http://exofitsio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου