.......

...

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Ο «τρομοκράτης» που έγινε ειρηνοποιός.

ampntoylax-otsalan-o-tromokratis-poy-egine-eirinopoios
Ιστορία έγραψε το γράμμα του ιδρυτή του Εργαστικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μέσα από το κελί του στο νησί Ιμραλί όπου βρίσκεται κλεισμένος εδώ και 14 χρόνια. Ο άνθρωπος που για δύο δεκαετίες αποτέλεσε τον «διάβολο» για την Τουρκία, αποτελεί πλέον το πρόσωπο-κλειδί για την επίλυση του πολύνεκρου Κουρδικού ζητήματος.

Η έκκληση του «Άπο» ή «θείου» δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για επίλυση ενός ζητήματος που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους εδώ και χρόνια, αν και παρά τη βούληση του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν για διαπραγμάτευση, παραμένουν αρκετά «αγκάθια». Το πρώτο βήμα έγινε, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός.

To PKK και η δραματική σύλληψη

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν γεννήθηκε το 1949 στην Τουρκία, σε μία αγροτική οικογένεια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, εκεί όπου ουσιαστικά άρχισε η πολιτική του καριέρα, με στόχο την αυτονόμηση των Κούρδων μέσω ενός ανεξάρτητου κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το 1972 φυλακίστηκε για επτά μήνες από τις τουρκικές αρχές για τη δράση του.

Ίδρυσε το PKK το 1978, με τη στρατιωτική του δραστηριότητα να αρχίζει έξι χρόνια αργότερα με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, το οποίο θα συγκέντρωνε τους διασκορπισμένους Κούρδους στις περιοχές της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Έφυγε από την Τουρκία το 1980 και άρχισε έναν αντικυβερνητικό αγώνα από την εξορία.

Δημιούργησε στρατόπεδα του PKK στο Λίβανο, πριν μεταφερθεί στη Συρία, εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων, με την Άγκυρα να κατηγορεί τη Δαμασκό ότι παρείχε στον Οτσαλάν βάση-ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον της.

O 28ετης πόλεμος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με την Τουρκία φέρεται να έχει προκαλέσει πάνω από 40.000-45.000 θύματα, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι κουρδικής καταγωγής.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα, σε μία επιχείρηση των τουρκικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με την τότε ελληνική κυβέρνηση να παίζει κομβικό ρόλο, παραδίδοντάς τον ουσιαστικά στα χέρια της ΜΙΤ, όπως μαρτύρησε η απόρρητη έκθεση του πρέσβη της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι. Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο σταμάτησε την παροχή ασύλου στον κούρδο ηγέτη, πετώντας τον, κυριολεκτικά, έξω από την πρεσβεία, με αποτέλεσμα οι κενυατικές αρχές να τον παραδώσουν στις αμερικανικές και τη συνέχεια να είναι γνωστή, με τελικό προορισμό την Τουρκία.

O Οτσαλάν καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο στις 26 Ιουνίου 1999, όμως τρία χρόνια αργότερα, με φόντο την ενταξιακή προοπτική στην Ε.Ε., η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή και τη μετέτρεψε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μετά το μήνυμα;

Ο Οτσαλάν πάντως δεν σκόπευε να πεθάνει στη φυλακή, χωρίς να διαδραματίσει ρόλο στο Κουρδικό ζήτημα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι παραμένει ισχυρή φιγούρα στο κίνημα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από δική του παρέμβαση δύο κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι σταμάτησαν την διάρκειας 68 ημερών απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν, σύμφωνα με την Telegraph.

Με την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προϊόν πολύμηνων συζητήσεων με την Άγκυρα, ο ηγέτης του ΡΚΚ έριξε τη μπάλα στο τερέν της Τουρκίας, καλώντας την να κάνει το επόμενο ειρηνευτικό βήμα, χωρίς να δεσμεύσει την κουρδική πλευρά για οριστική κατάπαυση πυρός, πριν να υπάρξει κάποια συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, ανέφερε σύμφωνα με το TIME, η Αλίζα Μάρκους, συγγραφέας του βιβλίου «Αίμα και ανακούφιση: Το ΡΚΚ και η κουρδική μάχη για ανεξαρτησία».

Αρκετοί είναι αυτοί,  και από τις δύο πλευρές, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τους χειρισμούς του 64χρονου Οτσαλάν. Τόσο μέλη PKK όσο και εθνικιστές Τούρκοι που εξακολουθούν να διατηρούν την εικόνα του «τέρατος» για τον «Άπο», δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πεπεισμένοι για την εξέλιξη αυτή. Κάπου εκεί θα φανεί κατά πόσο Ερντογάν και Οτσαλάν θα μπορέσουν αν βρουν κοινή γραμμή για να υλοποιήσουν το δύσκολο εγχείρημα του συμβιβασμού.

Παρά τη βούληση για συνεργασία, πάντως, ο τούρκος πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα απελευθέρωνε τον ιδρυτή του PKK, αφού μία τέτοια κίνηση εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο.

To ειρηνικό μανιφέστο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μπορεί να αποτελεί σημαντικό βήμα, όμως δεν αποτελεί εγγύηση ειρήνης, αφού και κατά το παρελθόν τέσσερις εξαγγελίες εκεχειρίας έπεσαν στο κενό. Αυτή είναι η πρώτη φορά, πάντως, που ο ίδιος ο ηγέτης του PKK καλεί τα όπλα να σιγήσουν. Ο χρόνος θα δείξει αν οι αντάρτες θα ακολουθήσουν την έκκλησή του, όπως φυσικά εάν και η Άγκυρα έχει σκοπό να κάνει παραχωρήσεις ώστε να συμβάλλει στη λύση του Κουρδικού.
ΠΗΓΗ- http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου