.......

...

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Σκωτσέζικο ντους οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.


Picture 0 for Σκωτσέζικο ντους οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο

Σκωτσέζικο ντους θυμίζει η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα με στόχο την εξεύρεση λύσης μέχρι το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή στις 7 μμ. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Κύπρο είναι η δήλωση κύπριου αξιωματούχου στο ΚΥΠΕ: "Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας. Το ΔΝΤ κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις".
Οι δύο πλευρές φαινόταν να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία μετά την απογευματική συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει δεχθεί την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για κούρεμα 18-20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου με αντάλλαγμα μετοχές. Παράλληλα, θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες για να καλυφθεί το κενό στα ταμεία πρόνοιας.
Η τρόικα δεν συμφώνησε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας το κούρεμα με αντάλλαγμα μετοχές και έτσι η τράπεζα σπάει οριστικά σε καλή και κακή.

Εμπλοκή παρατηρείται, ωστόσο, με αξίωση της τρόικας η καλή τράπεζα που θα προκύψει από τη Λαϊκή να συγχωνευτεί σταδιακά με την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός το οποίο δεν δέχεται η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν από τη Λευκωσία.

Οι δηλώσεις σχετικά με το ποσοστό «κουρέματος» στην τράπεζα Κύπρου προήλθαν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος ανέφερε ανωνύμως ότι η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων -πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία- δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη συμφωνίας δανεισμού.
Για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο δεν θα απαιτηθεί κατά πάσα πιθανότητα νομοθετική ρύθμιση.
“Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα”, έγραψε στο Twitter  o Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση των απογευματινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και πριν από τη νέα, νυχτερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, που ξεκίνησε στις 8 μμ.
ΠΗΓΗ- http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου