.......

...

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Χίος: Στο έλεος της φωτιάς τα μαστιχοχώρια .

Στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδεντρων της Χίου από τη μεγάλη φωτιά που καίει για δεύτερη ημέρα στο νησί επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής. Παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμολιά.
Οι φλόγες βρίσκονται το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδεντρα. Το Πυργί καλύπτει το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου.

Αν οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδεντρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, λέει στο in.gr ο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.

Το χρονικό της φωτιάς

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η φωτιά απειλούσε το χωριό Λιθί. Εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι. Την ίδια ώρα είχε δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο Ναυτικό Φυλάκιο του Προβατά και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που οι φλόγες έκαψαν τα κυπαρίσσια στην είσοδό του.
Περί τις 8 το πρωί του Σαββάτου η εντολή για εκκένωση δόθηκε για τους κατοίκους των χωριών Βέσσα και Ελάτα. Λόγω του ανέμου, αλλά και του πυκνού καπνού, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος με αποτέλεσμα από τα εναέρια μέσα που είχαν διατεθεί να επιχειρούν μόνο τρία ελικόπτερα.
ΠΗΓΗ- http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου