.......

...

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Εχεις σπίτι; Λιγότερο ΕΚΑΣ - Μαχαίρι και στις συντάξεις των 700 ευρώ. Εφεδρεία για 40.000 - 45.000 δημοσίους υπαλλήλους,

Μαχαίρι και στα ειδικά μισθολόγια, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις, εφεδρεία νέου τύπου για 40.000 - 45.000 δημοσίους υπαλλήλους και μειώσεις συντάξεων από τα 700 ευρώ περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, η λίστα των μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει τα 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, ενώ εξετάζεται επίσης η μείωση του ΕΚΑΣ για όσους μένουν σε δικό τους σπίτι.
Το οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες ετοιμάζει εντατικά τη λίστα προκειμένου να την υποβάλει την επόμενη εβδομάδα στους πολιτικούς αρχηγούς. Σκοπός του είναι να συγκεντρώσει μέτρα μεγαλύτερου ύψους από τα απαιτούμενα προκειμένου να υπάρχει περιθώριο επιλογών μεταξύ εναλλακτικών λύσεων.
Πάντως είναι βέβαιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν θα αποφευχθούν επώδυνα μέτρα, δεδομένου ότι διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν τα 11,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η λίστα θα περιλαμβάνει:
- Μείωση των συντάξεων αρχίζοντας από τα 700 ευρώ, ποσό στο οποίο η περικοπή θα είναι της τάξης του 2%. Στις μεγαλύτερες συντάξεις θα φτάνει έως 15%. Επίσης, εξετάζεται η περικοπή ενδεχόμενης δεύτερης σύνταξης κατά 50%, καθώς και πρόσθετες μειώσεις σε όσους έχουν πάρει σύνταξη πριν από την ηλικία των 50 χρόνων.
- Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για θεμελίωση δικαιώματος στα 20 έτη.
- Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διατυπωθεί η πρόταση να μειωθεί και το ΕΚΑΣ, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι. Συνολικά, από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα εξοικονομηθούν πλέον των 5 δισ. ευρώ.
- Εφεδρεία για 40.000 - 45.000 υπαλλήλους. Το σενάριο για τη μορφή της εφεδρείας δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με αύξηση της προβλεπόμενης διάρκειας σε 2 ή 3 χρόνια (από ένα έτος που προβλέπεται σήμερα), σε συνδυασμό με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης (από 60% σήμερα). Στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνεται η άποψη ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι ανάλογη με αυτήν που παίρνουν οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα. Η εφεδρεία, πάντως, θεωρείται δεδομένη.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η τρόικα απέρριψε την πρόβλεψη της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι αυτό το ποσό δεν εξασφαλίζεται αν δεν γίνουν απολύσεις. Επομένως, σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει μεταξύ απολύσεων και εφεδρείας.
 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΓΑ. Στα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ. Αυτή όμως θα είναι μια απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι αρχηγοί, αν αποδειχθεί ότι τα άλλα μέτρα δεν βγαίνουν.
Ενα κείμενο με τις βασικές κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείται το οικονομικό επιτελείο θα σταλεί σήμερα στην τρόικα προκειμένου να έχει τις αντιδράσεις της. Εξάλλου, στο ίδιο κείμενο θα δίνονται διευκρινίσεις για μέτρα ενός δισ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούν από την προηγούμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ- http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου