.......

...

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ιστορική απόφαση Ερντογάν: Επιστρέφονται οι ελληνικές περιουσίες.

Ένα διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο ώστε να περάσουν σε ελληνικά χέρια χιλιάδες ακίνητα και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για όσα έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος ανοίγει ιστορικής σημασίας διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να επιστρέψει και να καταγράψει στο κτηματολόγιο, στο όνομα των ιδρυμάτων, τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων τα οποία είχαν δηλωθεί το 1936. "Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες" είναι ο ενδεικτικός τίτλος της τουρκικής εφημερίδας "Sabah".
Με άλλα λόγια , αυτή η απόφαση, αν εφαρμοστεί, σημαίνει πως στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα και τα νεκροταφεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί.
Επίσης, για όσα ακίνητα ιδρυμάτων ήταν καταγεγραμμένα στα ονόματα ιδιωτών και έχουν κατασχεθεί θα καταβληθεί αποζημίωση από το ίδιο το τουρκικό κράτος.
Θα είναι μια μεγάλη δικαίωση των αγώνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ιδρυμάτων που είχαν απωλέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους μετά το 1936.
Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των μειονοτικών ιδρυμάτων προέκυψε μετά το 1936, όπου η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ενορίες και τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλουν αναλυτικές δηλώσεις με τα ακίνητα που κατείχαν.
Η Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές και δεκαετίες αργότερα, με αυθαίρετες αποφάσεις, αφαίρεσε από τα ιδρύματα την κυριότητα όλων των ακινήτων που είτε από παράλειψη δεν δηλώθηκαν, είτε αποκτήθηκαν, μέσω δωρεάς, αγοράς και διαθήκης.
ΠΗΓΗ-www.theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου